Huwelijkse voorwaarden

SINDS 1-1-2018 NIEUWE WET TROUWEN !

In beperkte gemeenschap van goederen

U wilt trouwen of u kiest voor een geregistreerd partnerschap. Dan is het belangrijk dat u weet wat er is geregeld volgens de wet.

Vanaf 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen.

U trouwt dan nog steeds in gemeenschap van goederen!

Wat is er per 1 januari 2018 veranderd?

  • Vanaf deze datum trouwt u (of gaat u een geregistreerd partnerschap aan) in beperkte gemeenschap van goederen.
  • Al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen heeft, blijven in beginsel van u alleen. Bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen.
  • Schenkingen of erfenissen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk, zijn van u persoonlijk, tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.
  • Bent u ondernemer? Ook met de nieuwe wet is het nog steeds heel belangrijk dat u nadenkt over huwelijkse voorwaarden. Zo kunt u zakelijk en privé gescheiden houden.
  • Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden.

Huwelijkse voorwaarden/ partnerschapsvoorwaarden

Met het opstellen van huwelijkse voorwaarden bepaalt uzelf welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke persoonlijk. Bezittingen die u tijdens uw huwelijk of partnerschap verwerft, kunnen zo toch van u blijven. Denk aan uw spaargeld, aandelen of een waardevolle collectie of verzameling. Daarnaast kunt u er met huwelijkse voorwaarden voor zorgen dat (de waarde van) uw eigen onderneming dan wel aandelen in uw B.V. van u blijft en beschermt u op die manier uw partner tegen eventuele schuldeisers van uw bedrijf.

Voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden nodigt Van Eeten Notarissen u graag uit voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Na 2018 trouwen in algehele gemeenschap van goederen

Dat is nog steeds mogelijk via huwelijkse voorwaarden. U neemt dan op dat alles van u samen is. Ook de bezittingen die u al had vóór uw trouwen. Dit geldt ook voor geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden.

Administratie bijhouden

Als u langer samen bent, kan het voorkomen dat het niet meer duidelijk is welke spullen precies van u zijn. Dat kan voor problemen zorgen als u ooit uit elkaar gaat. Hou daarom een goede administratie bij. Dan kunt u altijd aantonen dat u eigenaar bent. Voor aangekochte spullen kan dat een factuur of ontvangstbewijs zijn waarop uw naam staat vermeld. Bij een ontvangen erfenis is de akte  van verdeling uw bewijs.